Begane grond

Vocht op de begane grond: is dat erg?

Vocht kan op verschillende manieren overlast geven in ruimtes op de begane grond. Zo kan er een muffe lucht of stank ontstaan. Ook kan het vocht ongedierte aantrekken. Daarnaast kunnen er vocht- en schimmelplekken op de muur te zien zijn. Stucwerk en behang kunnen gaan afbladderen. Vocht en schimmels kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Te veel vocht in huis vermindert het woonplezier en is slecht voor de gezondheid. Het is raadzaam om er wat aan te doen.

Welke maatregelen kunnen helpen?

Bij het zoeken naar een oplossing is het heel belangrijk dat u er eerst achter komt welk soort water de overlast veroorzaakt. Het vocht kan namelijk van verschillende bronnen komen. Zo kan het grondwater zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook regenwater zijn, dat bijvoorbeeld doorslaat bij de gevel. Of water van een lekkage van een afvoerleiding of een drinkwaterleiding in huis. Ook kan het zijn dat er binnen teveel vocht wordt geproduceerd (koken, het binnenshuis drogen van de was) en er te weinig ventilatie is.

Als u zeker weet dat alleen grondwater de oorzaak is, moet u er achter komen hoe het grondwater in de ruimtes op de begane grond kan komen.

Dampdichte begane grondvloer

Komt het als waterdamp vanuit de kruipruimte door de vloer heen? Dan is het een optie om de begane grondvloer dampdicht te maken. Bij een betonvloer kan dit bijvoorbeeld door het afdichten van leidingdoorvoeren met kit of PUR-schuim. Of door het aanbrengen van een polyurethaanlaag onder de hele betonvloer. Bij een houten vloer wordt polyurethaan afgeraden. U kunt bij een houten vloer kiezen voor het onder de hele vloer aanbrengen van bijvoorbeeld aluminiumzakken, in combinatie met een bodemafsluiter. Wanneer de vloerbalken erg zijn aangetast door het vocht, kunt u overwegen de vloer te vervangen door balken (beton of kunststof) met geïsoleerde elementen.

Waterkerende laag in de bouwmuur

Trekt het grondwater omhoog in gemetselde, gefundeerde muren? Dit noemen we 'optrekkend vocht'. Dit verschijnsel kan optreden wanneer het metselwerk van gefundeerde muren in de loop van de tijd poreus is geworden. Bij optrekkend vocht is het een optie om een waterkerende laag in de bouwmuur aan te brengen. Een waterkerende laag in de muur houdt het optrekkend vocht onderaan de muur tegen. Een waterkerende laag wordt op plinthoogte aangebracht. U kunt kiezen uit verschillende methoden, zoals het injecteren van waterafstotende vloeistoffen of het aanbrengen van een loodslab of een laag glas.

De ventilatie verbeteren

Door het consequent gebruiken van klepramen en ventilatieroosters, benut u de bestaande mogelijkheden in uw huis nog beter. Bij wat oudere woningen met een open keuken is het aan te bevelen de afvoercapaciteit van de mechanische ventilatie te laten controleren en zo nodig aan te passen. Als uw huis een spouwmuur heeft, kan het zinvol zijn de ventilatie van de luchtspouw te verbeteren. Dit kan door het aanbrengen van open stootvoegen. Het verbeteren van de ventilatie is over het algemeen geen oplossing op zichzelf. Het ondersteunt het effect van andere maatregelen, zoals het dampdicht maken van de begane grondvloer of het aanbrengen van een waterkerende laag in de bouwmuur.

Welke maatregelen precies effectief zijn, kan van woning tot woning verschillen. U kunt zich hier het beste over laten adviseren door een deskundige. Kijk ook bij stappenplan.